Terug naar nieuwsartikelen

Amstel Gold Race gaat definitief niet door
Geplaatst op donderdag 1 oktober om 15:29 uur
Amstel Gold Race gaat definitief niet door
Er komt dit jaar definitief geen Amstel Gold Race. De ontwikkelingen rondom het oplaaiende coronavirus maken het voor de organisatoren onmogelijk om Nederlands enige wielerklassieker binnen alle mogelijkheden te organiseren.

De Amstel Gold Race en Amstel Gold Race Ladies Edition worden op 10 oktober niet verreden. De drie organiserende gemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul) en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben geconcludeerd dat dit niet haalbaar is naar aanleiding van de nieuw aangekondigde landelijke maatregelen, waarbij geldt dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

Verschillende plannen lagen klaar
Diverse plannen zijn de afgelopen maanden de revue gepasseerd. Tot vlak voor de laatste persconferentie van Mark Rutte leek er gefietst te kunnen worden tussen Maastricht en Valkenburg. Na de aankondiging van de meest recente maatregelen, waarbij sportwedstrijden alleen zonder publiek mogen worden afgewerkt, trok de organisatie de laatste troef: een coronaproof editie van de Amstel Gold Race op een hermetisch afgesloten parcours.

"De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat een parcours door Zuid-Limburg, met doorkomsten in tien gemeenten, onhaalbaar was. Om die reden hebben we zorgvuldig gewerkt aan een nieuw plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer", aldus Leo van Vliet, koersdirecteur Amstel Gold Race. Hij maakte in een tv-uitzending van NOS Sport de afgelasting wereldkundig en was erg aangedaan.

Op laatste nippertje toch afgelast
"Het parcours en het gebied rondom het parcours zouden hermetisch afgesloten worden voor publiek om drukte te voorkomen en 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Maandag waren we helemaal voorbereid om dit wereldkundig te maken, maar de nieuwe maatregelen aangekondigd door het kabinet later die avond, zorgden ervoor dat de plannen opnieuw herzien moesten worden. Vandaag kwam het besluit van de veiligheidsregio en natuurlijk kunnen we niet anders dan dit besluit volgen, hoe erg we daar ook van balen. Het weerhoudt ons er natuurlijk niet van om volgend jaar terug te keren met een fantastische koers", zo benadruk Van Vliet.

'Ontzettend zuur'
Jan Schrijen, burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul reageert namens de drie organiserende gemeenten: "Tot afgelopen maandag waren we er voor 95 procent van overtuigd dat de Amstel Gold Race met een afgesloten parcours zou kunnen doorgaan. Inwoners en vakantiegangers die verblijven in het gebied kun je namelijk niet de toegang ontzeggen. En dat betekent dat we niet kunnen garanderen dat het parcours publiekvrij zal zijn."

"Het is ontzettend zuur voor de organisatie, die samen met de gemeenten en de veiligheidsregio er alles aan gedaan heeft om de Amstel Gold Race op een veilige manier door te laten gaan. Door de nieuwe maatregel waarbij sportevenementen alleen zonder publiek kunnen plaatsvinden, zijn de drie gemeenten en de Veiligheidsregio tot de conclusie gekomen dat de Amstel Gold Race, ook op een afgesloten parcours, niet door kan gaan."
Bron: 1Limburg.nl

Blijf op de hoogte van events en uitjes bij jou in de buurt!
Download onze app!

Download in de Apple store!Download in de Google Playstore!
Abonneer en blijf op de hoogte!