Terug naar nieuwsartikelen

Limburger terughoudend met bezoek aan restaurant of terras
Geplaatst op donderdag 16 juli om 11:59 uur
Limburger terughoudend met bezoek aan restaurant of terras
Sinds 1 juni zijn restaurants en cafés weer open maar desondanks blijven Limburgers gereserveerd: ze zijn niet massaal op het terras gaan zitten.

Ruim 47 procent is vorige maand zelfs helemaal niet uit eten of drinken geweest en ruim de helft van hen is ook niet van plan de komende weken een restaurant, café of terras te bezoeken. Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1.

Economische krimp
Dat een groot deel toch niet naar de kroeg gaat, komt door de huidige crisis. "Mensen zijn toch voorzichtig. Ze zien dat de 1,5 meter niet wordt gehandhaafd", zegt Max Cramwinckel van Etil. "Maar ze zien ook dat de economie gaat krimpen. Ze gaan daarom meer nadenken over hun uitgaves."

Regionale verschillen
Vooral in Zuid-Limburg lopen de mensen nog niet warm voor een bezoek aan een eetgelegenheid of café. Daar geeft 31 procent van de ondervraagden aan de komende weken nog niet uit te gaan. In Midden-Limburg is dat 26 procent. Dat is een groot verschil met Noord-Limburg waar maar 11 procent van een bezoek aan een kroeg afziet.

Vergrijzing
De regionale verschillen zijn volgens onderzoeker Max Cramwinckel van Etil moeilijk te verklaren. "Misschien heeft het met de vergrijzing in Zuid-Limburg te maken." Volgens de onderzoeker speelt de leeftijd namelijk wel een grote rol. "Jongeren zijn eerder bereid om naar de kroeg en het terras te gaan." Dat is ook in de cijfers te merken; ruim 80 procent van de jongeren heeft al lekker op het terras gezeten, terwijl dat percentage bij de oudere leeftijdscategorieën toch een stuk lager ligt.

Knip op de beurs
Toch lijken de jongeren in de coronacrisis voorzichtiger met hun geld om te gaan. "Ze denken beter na en doen niet zomaar grote uitgaven. Ouderen zijn gewend aan een uitgavepatroon en laten zich niet van de wijs brengen." Bovendien zijn de jongeren ook niet direct teruggevallen in hun oude ritme van uitgaan en stappen. Ruim 58 procent van de jongeren bezocht een restaurant of café minder vaak dan normaal. Slechts drie procent heeft de heropening van de horeca gevierd met extra uitstapjes naar het terras of de kroeg.

Pilsje duurder?
Uit de enquête valt ook op dat mensen horeca-ondernemers financieel willen steunen. Zo staat 36 procent positief of zeer positief tegenover extra financiële steun voor lokale horeca-ondernemers. Maar 18 procent wil hier niets van weten. De meeste ondervraagden willen daarom best extra voor een pilsje of frisdrank betalen. Een horecaondernemer mag van hen best 10 of 20 cent extra vragen voor drank, zo stellen ze. 27 procent is daar tegen.

Over het onderzoek
Aan de enquête die door onderzoeksbureau Etil werd gehouden, deden driehonderd Limburgers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor geslacht, leeftijd en spreiding over de provincie. De resultaten zijn daardoor volgens het onderzoeksbureau een goede afspiegeling van de 'gemiddelde' Limburger van 18 jaar en ouder.
Bron: 1Limburg.nl

Blijf op de hoogte van events en uitjes bij jou in de buurt!
Download onze app!

Download in de Apple store!Download in de Google Playstore!
Abonneer en blijf op de hoogte!