Terug naar nieuwsartikelen

Horeca mag anderhalve meter niet laten versloffen
Geplaatst op dinsdag 16 juni om 15:03 uur
Horeca mag anderhalve meter niet laten versloffen
Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden.

Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's. "Als men zich stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - houdt, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden", aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

Boetes na waarschuwingen
Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. "We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn."

Afgelopen zaterdag moest het eerste café in Limburg verplicht dicht vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen. Het gaat om café 't Pötterke in Maastricht dat de deuren nu tot 27 juni gesloten moet houden.

Excessen
Eerder liet de burgemeester van Nijmegen weten alleen bij excessen te handhaven. "Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. Wij horen dat vanuit heel het land, van noord tot zuid en van oost naar west. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen", stelt Bruls na "twee weken ervaring".

Zorgen
Sinds 1 juni mag de horeca onder voorwaarden weer open. Afgelopen weekeinde spraken de veiligheidsregio's al hun zorgen uit over de naleving van de coronamaatregelen op de terrassen en in de cafés. Maandagavond hebben de burgemeesters hierover verder gesproken.

Even geen polonaise
De klant en de ondernemer spelen volgens Bruls beiden een rol. Hij geeft aan dat een kroegbaas moet blijven ingrijpen als het in zijn zaak mis gaat en een verliefd stelletje misschien maar naar buiten moet sturen als ze niet van elkaar kunnen afblijven. Misstanden van cafébezoekers zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van ondernemers, maar ook van de klanten, benadrukt hij. "Wij moeten laten zien dat die anderhalve meter de essentie is van het coronabeleid. De polonaise lopen vind ik ook leuk, maar nu even niet."

Verdere versoepeling
Op 1 juli worden de maatregelen in Nederland waarschijnlijk verder versoepeld. De burgemeesters adviseren het kabinet om dat fasegewijs te doen. "Niet te snel, want de gemeentes moeten ook de kans krijgen om zich goed voor te bereiden."
Bron: 1Limburg.nl

Blijf op de hoogte van events en uitjes bij jou in de buurt!
Download onze app!

Download in de Apple store!Download in de Google Playstore!
Abonneer en blijf op de hoogte!